top of page

Acerca de

audience-pano_22824.jpg

Ο κλάδος μας

 

ΔΕ Φύλαξη - Πληροφόρηση

Ένας από τους παλαιότερους κλάδους της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, άρρηκτα συνυφασμένος με την αρχαιολογική υπηρεσία. 

​​

Ένας κλάδος που ακολουθεί την ιστορία και στο πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται άλλοτε αργά κι άλλοτε γοργά όπως ακριβώς και η Δημόσια Διοίκηση.

Ιστορικά στοιχεία

Υπηρετούν σ΄ αυτόν άνθρωποι Υποχρεωτικής και προοδευτικά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

1939

Μια σύντομη ματιά στον Δ.Κ.Ν. – Ρ. (Διαρκή Κώδικα Νομοθεσίας - Ραπτάρχη)  για του λόγου το αληθές :

Προπολεμικά, στον ΑΝΑΓΚ.ΝΟΜΟ υπ’ αριθ.1947 της 8 Αυγ./6 Σεπτ.1939 (ΦΕΚ Α΄366) ¨Περί οργανώσεως Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του Κράτους¨. Υπάρχουν τρεις τάξεις αρχαιοφυλάκων .

Εσωτερική ιεραρχία, κατανομή θέσεων Αρχιφυλάκων, μισθολογική διαβάθμιση, στολή που παρέχεται ετησίως και αποζημίωση για την απασχόληση κατά της Κυριακές  και αργίες.

1996

Ο κλάδος έχει ως προσόν διορισμού την κτήση τίτλου Μέσης Εκπαίδευσης, μετονομαζόμενης ΔΕ αργότερα και αποκτά μία ιδιάζουσα σχέση με τον Ο.Π.Α.Π.

Η "τύχη" μίλησε στους Υ.Ε. υπηρετούντες του κλάδου αφού με το άρθρο 9 του Νόμου 2433/96 - Ρύθμιση Θεμάτων ΟΠΑΠ και άλλες Διατάξεις- θεσπίστηκαν κριτήρια κατάταξης αυτών στην εκπαιδευτική κατηγορία ΔΕ,  με ότι αυτό σήμαινε μισθολογικά και συνταξιοδοτικά.

Το παράδοξο: οι απαιτήσεις της δουλειάς στον κλάδο αυξάνονται ενώ οι προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ολοένα και μειώνονται.

2003

Μια δεκαετία περίπου  μετά την αναβάθμιση των ΥΕ σε ΔΕ, ο κλάδος κάνει το ντεμπούτο του εκπαιδευτικά,  στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας,  κατ΄ επιταγή εκπαιδευτικών επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την οργάνωση και λειτουργία της ειδικότητας "Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων" στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. της χώρας,  ο κλάδος αναβαθμίζεται εκ νέου εκπαιδευτικά και λειτουργεί αναπτυξιακά υπό το πρίσμα της οικονομοτεχνικής διασύνδεσης πολιτιστικού τουρισμού κι εθνικής οικονομίας. 

2009

​Με την προκήρυξη μόνιμου προσωπικού φύλαξης αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. 2Κ/2009,  η Ελληνική Πολιτεία υλοποιεί το αυτονόητο των θεσμικών επιλογών της και των δεσμεύσεων της στο Ενωσιακό Δίκαιο ενώ από το 2012 κι εντεύθεν,  περιορίζονται δραστικά οι πελατειακές σχέσεις απασχόλησης στον κλάδο,  που δεν εξαιρείται διαχρονικά των παθογενειών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.

ΑΣΕΠ και Προσοντολόγιο Ελληνικού Δημοσίου (Άρθρο 17 Π.Δ. 50 + Ν. 2190/1994) θωρακίζουν την θέση του κλάδου στις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα

  • Υπηρετούμε  σ ΄ένα κλάδο τυπικής εκπαιδευτικής βαθμίδας 5, Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, με μεικτό εκπαιδευτικά επίπεδο τυπικών προσόντων υπαλλήλων. 

  • 'Εναν ιδιαίτερο κλάδο επαγγελματικής απασχόλησης που  δραστηριοποιείται  κατά κύριο λόγο στο Δημόσιο Τομέα.

  • Πλήρως αναγνωρισμένο κλάδο, μέσω προσοντολογίου Δημοσίου, που στερείται ωστόσο διαχρονικά,  της τυπικής κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων της ειδικότητας.

Υπηρετούμε, στο πλαίσιο ενός φορέα  που δεν τρέχει τις εξελίξεις στον κλάδο αλλά τις αποδέχεται  νομοτελειακά

και συμβιβάζεται.

​ 

Συχνά ο φορέας αναφοράς μας,  το Υπουργείο Πολιτισμού , κάνει πως δεν "αντιλαμβάνεται"  ότι το διακύβευμα ενός κύριου στόχου  της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η φύλαξη αρχαιοτήτων, έχει αδιαπραγμάτευτο Δημόσιο χαρακτήρα και Συνταγματική περιβολή, όπως όλη η αρχαιολογική υπηρεσία .

Συχνά μοιάζει το ΥΠ.ΠΟ.  να σφάλλει, να αργεί .

Για αυτό ενεργοποιούμαστε εδώ...πιο γρήγορα !

Δραστικά και εξω-κομματικά .

Για να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί.

Για να θυμίσουμε εμφατικά στο  ΥΠ.ΠΟ. πως οφείλει να σχεδιάζει την πολιτική του,  στο πλαίσιο της θεσμικής  πραγματικότητας του διαχρονικά Δημόσιου χαρακτήρα του κλάδου .

Στείλτε μας μήνυμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τους στόχους μας.

  • Facebook
  • Instagram

Κάντε εγγραφή 

για να μαθαίνετε 

τα νέα μας!

Ευχαριστούμε πολύ!

© ΕΦΑ21 2021 

bottom of page